Københavns Universitets guld- og sølvmedaljer

 

Prisopgaver for 2025

Udskrevet ved årsfesten den 8. november 2024.

Foruden den tværfaglige prisopgave udskriver Det Humanistiske Fakultet og Det Teologiske Fakultet prisopgaver.

Besvarelserne skal senest
torsdag den 15. januar 2026 klokken 12.00
sendes på e-mail til det pågældende fakultet:

Det Humanistiske Fakultet: prisopgave@hum.ku.dk  
Det Teologiske Fakultet: pic@teol.ku.dk
Tværfaglig prisopgave: prisopgaver@adm.ku.dk

Tildeling af medaljer finder sted ved årsfesten i november 2026. 

 

Havet berører hele klodens liv, både det menneskelige og ikke-menneskelige. Havet er kilde til liv på jorden og et grundlag for natur, klima, økosystemer og dermed menneskelig eksistens.

Havet udgør nogle steder det afgørende livsgrundlag, mens mennesker andre steder på kloden kan leve hele liv uden nogensinde at se havet. Havets betydning for og indflydelse på planetens liv er dog uomtvisteligt.

Københavns Universitet udskriver derfor den tværfaglige prisopgave med temaet: 

Havet

Prisopgavebesvarelsen kan tage udgangspunkt i problemstillinger, der relaterer sig til havets økosystem i forhold til temperaturstigninger, forurening, mikro-plastik, ændringer i havstrømme, biodiversitet, tab af habitater som koralrev og lignende og disses konsekvenser for det menneskelige og ikke-menneskelige liv.

Prisopgaven kan ligeledes undersøge geopolitiske, økonomiske, sociale, juridiske eller andre samfundsmæssige udfordringer ved havet så som middel og barriere for immigration, kommercielle interesser i forhold til ressourceudvinding til havs, off shore olie og gas eller andre aktiviteter som ’deep sea mining’.

Besvarelsen kan ligeledes tage udgangspunkt i kulturelle betydninger af havet for eksempel i form af æstetiske, historiske eller filosofiske problemstillinger, der kan bidrage til en forståelse af menneskers sameksistens, indflydelse på og udnyttelse af havet.

Den valgte problemstilling om havet skal give nye indsigter i forhold til miljømæssige og klimamæssige udfordringer, og det betragtes i bedømmelsen som en fordel, hvis besvarelsen formulerer en problemstilling, der går på tværs af videnskabelige discipliner og fakulteter.

Det er et krav, at prisopgavebesvarelsen belyser tværfaglige perspektiver, og vi opfordrer derfor studerende til at skrive prisopgaven i grupper for at sikre en kombination af faglige perspektiver.

 

 

Institut for Kunst og Kulturvidenskab

Kunsthistorie

1.
Der ønskes en empirisk baseret analyse af offentlige monumenters (skulptur og arkitektur) tilblivelse og materielle efterliv, inden for en nærmere afgrænset kunsthistorisk periode, og en diskussion af traditionen for monumentale mindesmærker i danske kontekster med perspektivering til samtidskunsten og den nutidige offentlige debat.

Kontaktperson: Professor Mathias Danbolt, danbolt@hum.ku.dk 


Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab

Lingvistik, indoeuropæisk

1.
Der ønskes en fylogenetisk undersøgelse af et fonologisk, morfologisk, syntaktisk, leksikalsk og/eller semantisk emne inden
for en eller flere indoeuropæiske sproggrene.

Kontaktperson: Thomas Olander, olander@hum.ku.dk 


Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier

Mellemøstens sprog og samfund

1.
Danmark har set en stigning i oversat litteratur fra Mellemøsten de sidste godt fem år, og læsernes og anmeldernes interesse for denne litteratur har ligeledes været stigende. Der har været en tendens hos anmelderne til at se værkerne fra Mellemøsten som socialpolitiske dokumenter frem for at se dem som de æstetiske litterære værker, som de (også) er. Der ønskes en tekstnær analyse af et litterært værk (på arabisk, hebraisk, persisk eller tyrkisk) med fokus på dets struktur, æstetiske virkemidler og derigennem dets budskab(er). En receptionsæstetisk vinkel kan også indgå.

Kontaktperson: Claus Valling Pedersen, lektor i persisk, clausp@hum.ku.dk 


Religionsvidenskab

2.
Der ønskes en kritisk diskussion af udvalgte teorier om religionernes indvirkning på klimaforståelse.

Kontaktperson: Lektor Peter Birkelund Andersen, peterba@hum.ku.dk 

Indianske sprog og kulturer

3.
Er begrebet ”myte” fortsat brugbart i arbejdet for at opnå forståelse af kulturen blandt oprindelige folkeslag i Nord, Syd eller Mesoamerika? Der ønskes en videnskabskritisk analyse af betydningen af begrebet ”myte” og dets tidligere anvendelse og fortsatte anvendelighed i studiet af et eller flere oprindelige kulturer og folkeslag fra de amerikanske kontinenter.

Kontaktperson: Lektor Magnus Pharao Hansen, magnuspharao@hum.ku.dk 


Institut for Engelsk, Germansk og Romansk
  

1.
I 2017 sagde Paul Auster: “Hvis jeg skulle koge det ned til én sentens, er det: ”At lære at leve med flertydighed”. Det er essensen af New York trilogien.” (Auster & Siegumfeldt, 2016: 108). Det er et interessant udsagn, og der ønskes en diskussion af begrebet ’flertydighed’ i to eller flere af Paul Austers værker.

Kontaktperson: Inge Birgitte Siegumfelt, lektor, siegum@hum.ku.dk 

2.
Hvordan kan Science Fiction (SF) og det komiske supplere hinanden?

Der ønskes et studie med primært teoretisk og filosofisk betoning med fokus på genren “SF Comedy”, især med henblik på, hvordan SF og det komiske kan påvirke hinanden konceptuelt. Spørgsmålet om SF's og den komiske tekst gensidige komplementaritet kan besvares med baggrund i følgende principper:

  • Analyse af et eller flere fiktionstekster, primært inden for genren “SF Comedy”. Fiktionsteksterne kan være litterære, visuelle og performative (tv, film, teater, stand-up osv.) og/eller andre kreative medier.
  • Teoretisk og filosofisk analyse af teoretiske og/eller filosofiske kilder med relevans for genrerne SF og den komiske tekst samt, hvordan disse bliver kombineret.
  • En behandling af den historiske kontekst, hvis og når det er relevant, som understøttelse af de teoretiske læsninger af fiktionsværker.

Kontaktperson: Robert William Rix, professor, rjrix@hum.ku.dk 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afdeling for Bibelsk Eksegese

En kritisk analyse af fortolkninger af Bibelen og/eller Koranen i det 21. århundrede.

Vejledere: Thomas Hoffmann, Frederik Poulsen, Jan Loop
  

Afdeling for Kirkehistorie

Frelse for krop og sjæl. Studier i dynamikken mellem teologi og medicin i 1700-tallets dansk-norske konglomeratstat.

Vejleder: Tine Ravnsted-Larsen Reeh
  

Afdeling for Systematisk Teologi

Klodens teologi - med fokus på global retfærdighed og/eller menneskets forhold til den ikkemenneskelige natur

Vejledere: Elizabeth Li, Christine S.-V. Põder, Niels Henrik Gregersen, Mikkel Christoffersen
  

Tværfagligt spørgsmål

En nutidig tværdisciplinær teologisk undersøgelse af forholdet mellem de forskellige teologiske discipliner. Spørgsmålet kan besvares med fokus på to eller flere discipliner. 

Vejledere: Lars Cyril Nørgaard, Jesper Høgenhaven og Johanne Stubbe T. Kristensen